Denne helga var journalister fra hele Østlandet samlet til fagdager og prisfest i Larvik.
Østlendingen dro hjem med fire priser for sin journalistikk.
– Dette er et kvalitetsstempel på journalistikken vår. At vi er den mest prisvinnende redaksjonen på Østlandet viser at vi har stor kvalitet på hvordan vi løser samfunnsoppdraget, sier ansvarlig redaktør Tom Haakenstad.
Gull & Gråstein er en stor journalistfaglig konferanse og samler deltakere fra små og store redaksjoner i østlandsområdet.
I år ble det delt ut priser i sju hovedkategorier. Østlendingen fikk pris og hederlig omtale i fire av dem.
– Jeg er stolt på vegne av journalistene våre. De er drivende, og altså prisverdig, dyktige. Og så tror jeg dette betyr noe for lokalsamfunnet, og at også folk er stolte på vegne av oss. Alt som går bra har stor verdi, slik det har når idrettsutøvere, næringsliv, kultur og frivillighet gjør det bra, sier Haakenstad.
Beste breaking news
Vinner: Østlendingen, Hamar Arbeiderblad og Arbeidets Rett for dekningen av bortføringen i Tolga.
Begrunnelse: Prisen for beste breaking news går til et samarbeid som var helt nytt for flere av de involverte da det startet. Redaksjonene skjønte at dersom de skulle slå riksmediene måtte de slå seg sammen og benytte seg av hverandres kompetanse. Det var nyhetspuls, lokale vinklinger og sammen viste de hvorfor det er hos de lokale avisene man får den beste dekningen.
- Bortføringssaken rystet ei hel bygd og fikk stor nasjonal oppmerksomhet. Den dramatiske saken startet ei januarnatt i 2021. Da ble en 21 år gammel mann skutt og bortført fra foreldrenes hjem i Tolga. Østlendingen fulgte saken tett fra første stund. Les sakene her.
Gull & gråstein Journalistprisen
Vinner: Skoleskandalen i Stor-Elvdal av Gunnar Østmoe og Tor Bergebakken for Østlendingen
Begrunnelse: Vinnerbidraget er en svært gjennomarbeidet rekke saker som har vært med på å sette dagsorden og som har gitt konsekvenser.
Journalistene har jobbet bredt med flere kilder. De har avslørt at skole, kommuneadministrasjonen og politikerne ikke har gjort jobben sin, Sakene har ført til at kommunaldirektøren sa opp jobben sin og begrunnet det med avisens avsløringer. Varaordføreren ble bedt av opposisjonens leder om å sykmelde seg. Personen ble sykmeldt og er ute av lokalpolitikken. Statsforvalteren har satt i gang flere tilsyn på bakgrunn av avisens journalistikk.
Østlendingen fikk også hederlig omtale i kategorien beste feature og beste inspirasjon.
- Les saken som fikk ballen til å rulle:
«Anne» og «Mari» fikk livet ødelagt på skolen: – Vi tilgir dem aldri
Beste inspirasjon
Hederlig omtale: Brynhild Marit Bergesen Møllersen for Østlendingen med det mangeårige arbeidet med skoleavisen «Elverumsposten».
Begrunnelse: Dette prosjektet har vekket interesse utenfor landegrensene og har fått lærere og journalister helt fra Japan for å lære om jobben som er blitt gjort gjennom mange år.
Ved å ta med unge elever inn i arbeidet med å lage en avis, får man løftet fram elevenes stemme og får saker med en helt annen vinkel enn det man ofte ser. Samtidig blir viktig kunnskap opp viktigheten av journalistikk formidlet til elevene og man gir dem et forhold til lokalavisa fra tidlig alder.
Beste feature
Hederlig omtale: Wenche Norberg-Schulz og Sara Høines for «Livet etterpå» for Østlendingen.
Begrunnelse: Historien treffer leseren allerede da bildet av Jan Ole Johnsgård værbitte ansikt møter deg.
Den er nært fortalt og intervjuobjektet forteller åpent og ærlig om hvordan hans oppvekst med overgrep har preget hele hans voksne liv. Bildene er et effektiv virkemiddel og beriker saken og journalisten har en stødig penn.
- «Om jeg kan hjelpe bare én person ved å dele min historie, er det verdt det. Derfor skal jeg fortsette å fortelle». Slik starter Jan Ole Johnsgård sin historie, som du kan lese her:
I over 40 år bar Jan Ole på en mørk hemmelighet: – Om jeg kan hjelpe bare én person ved å dele min historie, er det verdt det
Prisvinnere Gull & Gråstein 2023
Årets video:
Vinner:Vibekes mamma. Caroline Bækkelund Hauge og Tordis Gauteplass for NRK.
Hederlig omtale: «Opp Lysgaardsbakkene» av Ole Martin Sjetne og Truls Telle for GD.
Årets radio/podcast:
Vinner: På Ekte, laget av Marthe Stenberg, Hanna Reppen Kvikstad og Bardha Konjuhi for Oppland Arbeiderblad.
Årets inspirasjon:
Vinner: Jørgen Dahl Kristensen på vegne av Budstikka og NTB, for «Oslopiloten».
Hederlig omtale: Elverumsposten v/Brynhild Marit Berger Møllersen og det mangeårige samarbeidet med Østlendingen om en skoleavis i Elverum
Årets foto:
Vinner: Ruth (92) som vasker klær for hånd, av Emil Nyeng for Dølen.
Hederlig omtale 1: Inferno - brannen i Brandval av Jens Haugen for Glåmdalen.
Hederlig omtale 2: Hovedbildet til artikkelen «Nei, jeg blir ikke eldre. Jeg skal ta livet mitt» Linea Celine Søgaard, Sandefjords blad.
Årets feature:
Vinner: «Sammen til siste slutt – historien om Liv og Thor, som delte livet – og døden» av Camilla Øvrebø Ondrckova, Drammens Tidende.
Hederlig omtale 1: «Nei, jeg blir ikke eldre. Jeg skal ta livet mitt» - av Linea Celine Søgaard for Sandefjords Blad.
Hederlig omtale 2: «Livet etterpå» av Wenche Norberg-Schulz og Sara Høines for Østlendingen .
Gull & Gråstein-prisen
Vinner: Skoleskandalen i Stor-Elvdal av Gunnar Østmoe og Tor Bergebakken for Østlendingen.
Hederlig omtale 1: TikToks muskelkraft - av Christian Nicolai Bjørke, Henrik Bøe og Caroline Utti for NRK.
Hederlig omtale 2: «Stormen rundt hjemmetjenesten» av Oppland Arbeiderblad/Toten i dag.