Lite ante Magne Aasen på Åsnes Finnskog da han dro i gang Finnskogkarusellen at det skulle bli en trimsuksess nesten uten like. På 1980-tallet var det rundt 500 deltakere på de fleste av de seks løpene karusellen besto av. Folk kom fra fjern og nær, og i alle aldre, for å være med.

Nå er man nede i under 100 deltakere i året, men den nye sjefen for Finnskogkarusellen, ny og ny, han har vært det i åtte år, Kåre Hofgård, nekter å gi opp.

Vil fortsette

– Vi har ikke tenkt å gi opp ennå, nei. Men det er klart det går en grense. Det bør helst ikke bli særlig færre enn det er nå. Samtidig må vi være realistiske og ta et år om gangen og se det an. Vi kan ikke ta noen friår, for da kommer vi aldri i gang igjen. Så vi klemmer på og ser an utviklingen. Det bør hekst ikke bli så mange færre enn det var i fjor med rundt 90 deltakere som mest, og der 60 av dem fullførte tre – eller flere løp av de fem vi nå har på terminlista. Vi har et mål om å holde ut til karusellen i alle fall fyller 50 år, sier Kåre Hofgård.

 

Han og hans mannskap har det meste klart til årets karusell. I fjor kuttet man ut baneløpet på idrettsplassen og kjørte fem terrengløp i lysløypa på Velta på Åsnes Finnskog. Det samme gjør man i år.

Det var forresten lisenskravet fra Norges Friidrettsforbund som kom for noen år siden, som tok knekken på en rekke mosjonsløp. Det gjorde kraftig utslag også for Finnskogkarusellen. Men man tok grep, og etter at Åsnes Finnskog idrettslag ikke lenger er medlem i forbundet, kan idrettslaget og Finn Trim bedriftsidrettslag, også det på Åsnes Finnskog, arrangere karusellen uten at deltakerne behøver løse lisens.

De eldre ivrigst

Trenden de siste årene har vært at mens den eldre garde har holdt ut og stilt opp år etter år, er det flest ungdom og barn som er blitt borte.

– Vi har ennå et håp om at det kan snu tilbake til slik det en gang var. Men det er vel som for mye ellers data og spill som frister de yngre mer enn å løpe i en trimkarusell. Synd, for med litt trim skulle en tro at dataspillformen også blir bedre. Kan vi få med flere på alderstrinnet fra ungdom og opp til 30 år, vil det slå veldig positivt ut, sier Hofgård.

 

Karusellen snurrer i gang igjen 12. mai, og det skal gjennomføres tre løp før ferien, mens de to siste avvikles i siste halvdel av august. Løpene er altså i terrenget og er på fra to – til sju kilometer for kvinner, fra tre til 10- kilometer for menn. Barn løper fra mellom 40 meter for de aller yngste til én kilometer for de eldste.

Mosjonsklassen er den klart største klassen i karusellen, og i den løper eller går man i sitt eget tempo og stortrives med det. Og belønning for strevet får man en gang ut på høsten da det er premieutdeling. Det vil si – belønning har man fått gjennom hele sommeren i form av bedre fysisk form.