(Østlendingen)

Det var folksomt i Hof kirke da Åsnes-delen av Glåmdalsleden ble åpnet forrige helg.

Og det var folksomt da Våler-delen ble åpnet i Vålbekksundet søndag. Mellom 50 – og 60 personer overvar programmet i et stappfullt kajakkhus.

– Alle veger fører til Nidaros, sa Geir Thomas Risåsen i Våler historielag. Han roste de mange ildsjelene som har bidratt med arbeidet i Våler.

Han navnte Gunhild Grønvold i historielaget. Hun har gått bort og fikk ikke oppleve åpningen.

Videre nevnte han Gunnar Urdahl og Steinar Sandnæs som har lagt ned en kjempejobb i Våler.

Etter taler og hilsener ble snora klippet og Våler-delen av Glåmdalsleden offisielt åpnet.

Med Østerdalsleden

Randi Mæhlum i Hof Historielag og ildsjel Jorun Engen i Eidskog var veldig sentrale da leden ble startet.

Engen orienterte om status for leden og mulighetene videre.

Det er en led som går fra svenskegrensa i Eidskog og gjennom kommunene Eidskog, Kongsvinger, Grue, Åsnes og Våler.

Arbeidet med leden er gjort på frivillig basis av sju historielag og en velforening.

Nå skal leden videre til Elverum og slutte seg sammen med Østerdalsleden og forhåpentligvis også knyttes sammen med led i Løten og videre til Hamar.

Traseen for Glåmdalsleden er godkjent av Innlandet fylkeskommune.

– Vi vil ikke miste den muligheten vi har fått til gode opplevelser. Vi ser ikke unaturlig mest vestover til Hamar, men vi skal også bli flinkere til å se østover, sa Terje Torp, ildsjel i led-arbeidet i Løten.

Folkehelse og næring

Glåmdalsleden er 150 kilometer lang og går dels på østsiden av Glomma, dels på vestsiden.

Jorun Engen orienterte i søndagens tilstelning i Våler om leden og mulighetene.

– Formålet er å arbeide for kunnskap om pilegrimsvandringene. Det er et arbeid der kommunene etter hvert vil bli engasjert. Traseen gjennom de fem kommunene er godkjent av fylkeskommunen. Det gjenstår en del formaliteter før endelig godkjenning Nasjonalt pilegrimssenter i Trondheim, sa Jorun Engen.

I Våler går Glåmdalsleden på østsiden av Glomma fram til Braskereidfoss. Leden skal fortsette over skogen til Jømna og videre til Elverum og koples til Østerdalsleden på Rena.

Glåmdalsleden krysser brua ved Braskerud og skal videre gjennom gamle seterområder mot Rokoberget i Løten. Der skal den møte leden fra Domkirkeodden på Hamar.

– Dette gir eventyrlige muligheter til tur med mening. Og det er aldri dumt. Det betyr folkehelse, og det er lavterskel. Og det er gratis, sa kultursjef Cathrine Hagen da hun klippet snora i Våler søndag.

Leden gir også muligheter for næringslivsutvikling i de områder leden går. Den vil kunne skape ringvirkninger for hele distriktet.

Søndagens begivenhet i Våler ble avsluttet med toradermusikk ved Per Martin Engebretsen og kaffe og snipper i kajakkhuset.