(Østlendingen)

Statsforvaltere i Hedmark, Oslo, Akershus og Østfold anbefaler å ta ut et ulverevir innenfor ulvesona i vinter.

Det anbefales ei kvote på inntil seks ulver.

Hensikten er å ta ut alle individene i Boksjøreviret, skriver rovdyr.org , som er drevet av organisasjonen Folkeaksjonen ny rovdyrpolitikk.

Det kommer fram i saksdokumentene i forkant av et møte med rovviltnemndene i Hedmark (rovviltregion 5) og Oslo, Akershus og Østfold (region 4).

Mulig jakt i Elverum

Ulvene i Boksjøreviret oppholder seg på begge sider av svenskegrensa. På norsk side er reviret i Aremark og Halden i Østfold.

Dersom et helnorsk revir skal prioriteres, anbefaler statsforvalterne Risberget/Ulvåa-reviret, som strekker seg over Våler, Elverum og Åsnes kommuner i Innlandet, melder NTB.

Lisensfellingsperioden innenfor ulvesona varer fra 1. januar til 15. februar.

I områdene av Akershus og tidligere Hedmark fylke som ligger utenfor ulvesona, anbefales ei kvote på inntil 14 dyr.

Lisensfellingsperioden utenfor ulvesona begynner 1. desember og varer til og med 31. mai.

Flest ulver fra Sverige

Rovdata publiserte fredag nye data om ulv i Norge.

De har analysert DNA-prøver fra ulvene som er registrert utenfor ulvesonen i Norge i sommer.

Resultatene viser at de aller fleste av ulvene kommer fra svenske revir, og flere av dem har tilbakelagt store avstander.

Ulvene i Norge registreres hovedsakelig på sporsnø i vinterhalvåret i perioden fra 1. oktober til 31. mars, men Rovdata hjelper også forvaltningen med hasteanalyser gjennom sommeren.

Åtte ulver på vandring

I sommer er det fra DNA-analyser påvist totalt åtte ulver på vandring i Norge, hvorav fem hanner og tre tisper, skriver rovdata i en pressemelding.

– Sju av dem er født i svenske revir, mens den siste er født i det etablerte ulvereviret i Østmarka utenfor Oslo, forteller Øystein Flagstad, seniorforsker i Rovdata.

I Rovdatas ulveteller kan du følge med på individer som registreres på DNA i sommer. Flere av ulvene er registrert i forbindelse med skadesituasjoner på beitedyr, og tre av dem er felt etter vedtak av forvaltningen.

Har tilbakelagt store avstander

Ved å koble sammen DNA-prøver fra samme individ kan forskerne følge ulvenes bevegelser i Sverige og Norge. Resultatene fra i sommer viser at ulvene kan vandre svært langt.

Hannulven V1188 har vandret fra Svalemosse i Skåne i Sverige til Hedmarksvidda i Ringsaker. Det er en distanse på 581 kilometer i luftlinje, så vandringsavstanden er enda lenger.

Ulvetispa V1185 har vandret fra Kesberget i Örebro i Sverige, via Midt-Gudbrandsdalen og Valdres til Eigersund kommune i Rogaland, som er 764 kilometer i luftlinje.

Hannulven V1190 har vandret fra Snösjön sør i Dalarna i Sverige til Rørostraktene i Trøndelag, som er 353 kilometer i luftlinje.

Hvor mange kull er født?

Når vinterens registreringssesong på ulv i Norge starter 1. oktober vil det igjen være fokus på å kartlegge status i revirene og hvor mange valpekull som er født våren 2024. Resultatene fra forrige vinter, samt viltkamerabilder og sommerens DNA-prøver kan gi hint på hvor det kan være født kull i år.

Forrige vinter ble det registrert ni intakte ulvepar etter jakta, hvorav fem helnorske og fire i revir på tvers av riksgrensen mot Sverige.

– Sånn sett kan det være født inntil ni ulvekull denne våren, hvorav 4-5 i helnorske revir. Dog begynner tispene i Mangen og Østmarka og dra på årene, og paret i grensereviret Boksjø har ennå ikke lyktes å få fram valper etter to paringssesonger sammen.

– En mer realistisk forventning vil derfor være 6-7 ulvekull totalt, hvorav 2-4 kull er født i helnorske revir, men det gjenstår å se i vinterens overvåking hvor mange kull som faktisk er født i helnorske revir og grenserevir, forklarer Flagstad.