(Østlendingen)

Derfor er det laget en prioriteringsliste.

– Det er spådd en del snø i Innlandet de neste dagene. Alle våre mannskaper er tilgjengelige for å brøyte fylkesvegene slik at framkommeligheten og trafikksikkerheten blir ivaretatt så godt som mulig, sier senior kommunikasjonsrådgiver, Einar Søberg i Innlandet fylkeskommune.

Slik ser det ut på vegene akkurat nå

Han opplyser at trafikantene kan regne med at fylkesvegene som et minimum blir brøytet med gitte intervaller.

Seksjonssjef for veg i Innlandet fylkeskommune, Arne Fredheim, forklarer at Innlandet fylkeskommune har utarbeidet en standard som definerer hvordan fylkesvegene skal driftes.

– Standarden har tidsintervaller og frister for når og hvor ofte veger skal brøytes og strøs. Intervallene avhenger blant annet av hvor mye trafikk og hvilken vinterdriftsklasse vegen har, sier han.

Et tidsintervall er den tiden det tar mellom hver gang et bestemt punkt på vegen blir brøytet og/eller strødd ved nedbør.

– Intervallet varierer fra to til seks timer. De viktigste vegene blir brøytet og strødd først. Disse vegene også blir brøytet og strødd oftest, forklarer han.

Fylkesvegene i Innlandet er delt inn i fire vinterdriftsklasser.

  • Klasse C: Vegen skal ha bar veg i milde perioder og hard is/snø i kalde perioder.
  • Klasse D: Vegen skal ha hard is/snø.
  • Klasse E: Vegen skal ha hard is/snø.
  • Klasse F: Vegen skal ha hard is/snø.

– De fleste fylkesvegene i Innlandet har klassene D og E. Det innebærer at du som trafikant om vinteren i all hovedsak må forvente hard is eller snø, sier han.

På nettsiden vegkart.no (ekstern lenke) kan du finne vinterdriftsklassen for din veg.

– Dette får du ved å velge søkeordet «vinterdriftklasse» i menyen øverst til høyre og den vegen du lurer på, sier Fredheim.