(Østlendingen)

En kveld i uka samles kvinner på Åsnes Finnskog på Kilen samfunnshus for å strikke, gjøre annet håndarbeid og ikke minst snakke om både små – og store hendelser.

Det gjelder det meste som rører på seg på skogen og ute i den store verden.

– Det blir pratet om politikk også. Det siste er ikke så kjedelig og trist som det kanskje er noen som tror. Nå for tida skjer det jo mye både lokalt og i verden ellers, sier May-Synnøve Hansen, også kalt «Gudinna» blant sine strikkevenner.

Ingen sure miner

Som man skjønner er det en glad gjeng som samler seg til håndarbeid og skravling på det lokale samfunnshuset.

Det er spesielt én ting som alle må overholde. Det er at alle sure miner legges igjen ute på trappa før man setter i gang inne på lokalet.

– Vi har det veldig fint og moro her. Vi stortrives sammen og prøver å få gjennomført treffen en gang i uka. Det er ikke alltid det blir på samme ukedag hver gang. Vi kaller sammen på kort varsel via vår Facebook-side, på sms eller gjennom en telefonsamtale. Noen ganger passer det for fire- fem av oss, andre ganger kommer det 10, sier kvinnene som var samlet på denne ukas strikketreff, og skravletreff, på samfunnshuset.

«Popp opp strikkekafé» kaller gjengen seg. Den har sitt utspring i Kilen velforening og markedsfører seg gjennom velets hjemmeside.

På den siden ligger det også en video som forteller om aktiviteten og inviterer flere til å bli med. – Vi vil gjerne at flere kommer og blir med på dette. Driver de ikke med noe spesielt håndarbeid, kan de komme og se om vi kan lære dem noe de synes er interessant og spennende. Og kanskje er det noe de kan lære oss også, sier May-Synnøve Hansen.

17. mai-feiring

Nasjonaldagen er alltid blitt markert ved Kilen skole, rett over vegen for samfunnshuset.

Etter at Kilen skole ble lagt ned i 2015 og elevene flyttet til Sønsterud, fortsatte man et par år med feiring. Nå har de ikke vært slik markering på fire – til fem år.

– Nå skal vi forsøke å få til en markering av nasjonaldagen igjen. Vi synes det bør være en slik her på skogen. Vi tror det skal være mulig. Hvorda vi skal gjøre det og hvordan programmet blir, skal vi se nærmere på, sier kvinnene som i tillegg til å kjøre hardt med strikkepinnene en gang i uka, også driver aktivt i velforeningen.

I grove trekk er de viktigste arrangementene plassert i kalenderen.

* Dugnad ved samfunnshuset er det siste onsdag i april.

* Det skal gjennomføres et loddsalg med trekning i slutten av mai.

* 10. mai-feiringen med kaffe og kaker på nasjonaldagen.

* Det blir et stort loppemarked i løpet av høsten.

* Familiedag og flere temakvelder er under planering. Der er historie og verdiskapning mellom generasjoner den røde tråden.

* Julegrantenning blir det rundt første advent.

– Det er viktig å holde liv i grenda der mange sitter med mye kunnskap og verdier. Vi oppfordrer folk til å ta kontakt med oss om hvilke aktiviteter og arrangement de ønsker at vi skal ha i framtiden, sier Susanne Langerud i Kilen velforening.