Jenny Erpenbeck er en av Tysklands største nålevende forfattere og oversatt til mange språk. Hun er født i 14967 i Berlin og er forfatter, regissør og dramatiker. Noen av bøkene hennes er oversatt til norsk og hennes nyeste heter Kairos. Det henspeiler på guden Kairos som er gud for de avgjørende øyeblikk i livet. Når hunvelger akkurat denne guden er det kanskje sånn at hun antyder at et svært umake par kan forelske seg i hverandre på en livsavgjørende måte.

I boka møter vi Katharina på 19 år som treffer Hans på 53 på en buss en fredag i juli 1986. Dette er i Øst-Berlin og den kalde krigen går mot slutten. Vi følger dette paret nærmest minutt for minutt, bl.a. til en kjærlighetstur til Moskva, Han er gift og har en sønn og har nærmest vært notorisk utro gjennom hele ekteskapet. Disse to har en helt ulik bakgrunn, han er jo mye eldre og hans far var en ihuga nazist, Etter en varm sommer kommer høsten og det blir litt mer lunkent mellom dem. Katharina har en ung venn og Hans finner en lapp hos henne som avslører dette og han blir fra seg av sjalusi. Han spiller inn anklagene sine på kassetter som Han tvinger Katharina til å høre på. Han manipulerer henne og hun blir i tvil om sin kjærlighet til Hans. Boka bølger frem og tilbake. Han går fra sin kone flere ganger men kommer tilbake gang på gang.

Det store temaet i denne boka er hvordan DDR- samfunnet forsvant, idealene som oppløste seg og livsformen som ble snudd på hodet. Romanen tar et oppgjør med at de gode DDR-idealene ble slukt av den vestlige kapitalismen.

Forfatteren dveler mye med forholdet mellom Katharina og Hans . Sjøl om han har vært notorisk utro mot sin kone, krever han full underkastelse av Katharina. Det som begynner med hyggelige kafebesøk og konsertopplevelser blir til stygge møter mellom dem. Han skriver stygge pornografiske brev til henne, binder henne og pisker henne og ber henne kle seg som en liten.

Erpenbeck bruker masse referanser til alt fra klassisk musikk, mytologi, litteratur og sosialistiske tenker. Hun beskriver også veldig inngående Berlins geografi i 1986. Alle disse referansene gjør at boka til tider er tunglest, samtidig som det er veldig fascinerende å følge forholdet mellom Katharina og Hans.