(Østlendingen)

For det var folksomt med små og store, unge og eldre under skogdagen ved Sønsterud-avdelingen til Solør videregående.

Det var tredje gang denne ble arrangert.

Om det blir noe av den om et år, og hvor den i så fall blir, er ikke helt avgjort ennå.

Årsaken til det er at elevene på Sønsterud skal kjøres til og fra internatet på Sønsterud til skolegang ved Våler-avdelingen i en periode til klasserom og internat i Våler er på plass.

– Programmet her er like tettvokst som en furuskog. Barn, ungdom og voksne har funnet noe å glede seg over, slo Hågen Haugrønningen i Stora Enzo Skog AS fast der han sto på selskapets stand.

INFORMERTE: Dag-Viggo Benjaminsten, til venstre, og Hågen Haugrønningen i Stora Enzo Skog AS orienterte om selskapets virksomhet. Og de hadde bålpanneild i den sure snoa. Foto: Sverre Viggen

Under skogdagen kunne alle som ønsket det prøve alt fra minitraktorer til skogsmaskinsimulator. Og man kunne snekre fuglekasser og smake på lokale godsaker ved de forskjellige standene.

Til EM

I årevis har et lag fra Sønsterud-avdelingen plukket den ene NM-tittelen etter den andre og representert Norge i Europa-mesterskapet i motorsagferdigheter. Det er blitt medaljer av alle slag.

TIL EM: Hans Stenberg er elev ved sønsterud-avdelingen til Solør vgs. og kvalifiserte seg til det norske EM-laget. Foto: Sverre Viggen

Skole-NM ble arrangert på Sønsterud fredag.

Nytt av året er at nå skal de fem beste fra NM, uansett lag, representere Norge i EM i Litauen i slutten av mai.

Med på det laget er Hans Stenberg fra Brumunddal, nå elev ved skogskolen på Sønsterud. Han ble nummer fem i NM.

– Det er jeg veldig godt fornøyd med. NM fredag var min første konkurranse noensinne. Nå blir det en god del trening her på skolen fram til avreise til EM, sier Hans Stenberg til Østlendingen.

MOTOTSAGBRØL: Her er det full fart med brølende motorsager i kvalifiseringen til VM i motorsagferdigheter. Foto: Sverre Viggen

Også under familieskogdagen lørdag var det full fart på arenaen på Sønsterud. Da handlet det om kvalifisering til VM for seniorer.

Suksess igjen

Ellers er konklusjonen etter skogdagen den samme som etter de foregående arrangementene. Det ble suksess.

Det var en rekke stands, blant annet med informasjon om gode grunner til å jobbe i skogen.

Det var i hele tatt mye faglig kompetanse til stede.

OVER ALT: Det skjedde noe over alt ved Sønsterid vgs. under skodagen i helga. Foto: Sverre Viggen

Arne Rørås fra Norskog hadde et engasjerende innlegg der han trakk opp linjer mellom politikk, historie og økonomi. Ikke minst kunne han berolige skogeierne med at virkesprisen trolig vil holde seg høy en god stund til.

Yngve Holth fra Glommen Mjøsen Skog svarte på spørsmål rundt hvordan tilstanden i skogen nå er, og hva man kan forvente i framtida.

På standen til Sora Enzos ble det pratet varme og bioøkonomi.

– Vi er ikke så mange i Norge, men vi har en viktig rolle. Vi skal ikke være en arg konkurrent, men heller en liten aktør i alle fall når det gjelder lokale kjøp. Det gir skogeierne flere alternativ da vi er både fleksibel og tilgjengelig aktør, sier Dag-Viggo Benjaminsen og Hågen Haugrønningen.

Stora Enzo har bare fire ansatte i Norge, men kjøper inn hele 1,6 millioner kubikkmeter virke i året.

De sender tre tog daglig året rundt fra Norge til Sverige med virke.

– Det handler ikke alltid om selge virke her og nå. Men vi knytter kontakter, pleier gamle relasjonene, og over tid blir det jo gjerne butikk av det, sier Benjaminsen og Haugrønningen til Østlendingen.

Ellers var fredag nok den viktigste dagen for næringa, forteller Arne Ivar Øvergård.

Da hadde man 130 niendeklassinger fra Grue, Åsnes og Våler på plass for et møte med skogbruket.

– Disse niendeklassingene skal velge studie – eller yrkesretning neste år. Det er viktig at de får et skikkelig innblikk i hva skogbruk handler om og kanskje blir lysten på en jobb i skogen, sier tidligere sjef for Stora Enzo Norge, nå leder i kontaktutvalget for skogbruk i Våler og Åsnes, Arne Ivar Øvergård til Østlendingen.

Leder i kontaktutvalget i Grue er Brede Bredesen Opseth, som sammen med Pia Lund fra landbrukskontoret for Våler og Åsnes, trakk i mange tråder i dette arrangementet.