– Det er ikke hver dag det blir delt ut VM-medaljer for lokalt mat og drikke i distriktet. Dette er verdens største ciderkonkurranse, med de aller beste dommerne du kan finne i verden. Klart det er moro at min cider tar sølv i et VM hvor 100 av de beste deltar, sier Ole Albert stolt.
Han har dyrket eplene selv, og innrømmer at det er både spennende og krevende.
– Det er jo gøy at innsatsen betaler seg i andre enden.
Foreløpig er dette en hobby, men Ole Albert Eig har et mål om å få se sin sider i hyllene på Vinmonopolet.
– Aller først må jeg være helt trygg på at alle mine batcher holder like høy kvalitet. Ellers vil jeg ikke greie å holde meg i markedet med varen jeg leverer, sier Ole Albert Eig.
Fruktdyrkeren i Solør
Han har plantet hundrevis av epletrær av de forskjelligste sorter på gården Bugarden i Åsnes. Ikke akkurat den lokasjonen man tenker på når det handler om fruktdyrking. Men på gården i Knappum har det vært tradisjon i flere generasjoner å produsere vin.
– I tidligere tider var det vanlig at kvinnene på gården satte fruktvin, mens mannfolkene brant hjemmebrent. På Bugarden drev både min mor og min bestemor med vinproduksjon, så jeg er vokst opp med dette. Det finnes fortsatt fruktvin fra 1955 her på gården, forteller Ole Alberg.
Tradisjonen har dødd ut, men dette var spiren til hans interesse for å produsere edlere drikkevarer. Ole Alberts rabarbradrikk og råsaft av skogsbær er å finne i butikkhyllene på Skarstad. I fjor tok han også imot blåbær fra ivrige plukkere og laget vin av dem.
– Men hva er det som gjør at du har slik suksess med cideren at den tar hjem både bronse- og sølvmedalje fra VM i Frankfurt?
– Ja, det kan du lure på, ler siderbonden lurt.
Han røper at hemmeligheten bak den gode cideren er sammensatt, men at grunnlaget ligger i ligger i oppskriften. Og gode råvarer.
Hjelp fra Bordeaux
– Oppskriften får jeg fra ei dame som har doktorgrad i vinfermentering. Hun bor i Bordeaux og er til uvurderlig hjelp. Uten hennes hjelp hadde jeg ikke fått dette til så bra. Hun lager oppskriftene, og hun analyserer cideren i sitt laboratorium i Frankrike.
– Solør er da ikke kjent som noe epledistrikt. Hvordan får du til eplene i dette klimaet?
– Det går fint! Jeg har plantet 25 forskjellige sorter, og det er jo forskjell på hvor godt de går fram. Det er vinteren som kan være utfordring for trærne. Og så blomstringen, den kan slå feil om det kommer kulde. Men det går helt fint å produsere kvalitetsepler i Solør.
Ole Albert er blitt kjent med vinprodusenter og dommere ute i Europa, og har gravd seg langt ned i ønologiens vitenskap (læren om vindyrking og vinframstilling) Nylig tok han også eksamen som sommelier (en person med spesialisering på vin og andre drikkevarer).
Skarpt dommerpanel vurderer smaken
Når ciderprodusentene konkurrerer i VM, er ingenting overlatt til tilfeldighetene. Eig forteller at batchen først og fremst gjennomgår en kjemisk test i laboratoriet.
Testen måler alkohol, syrer og tanniner. Deretter bedømmes drikken i en sensorisk test. Et dommerpanel bestående av de mest utviklede vinganene i verden bedømmer vinen eller siderens smak.
– Når jeg får sølv i VM, har jeg bekreftet at kvaliteten er til stede. At jeg også får bronse på mine produkter i samme konkurranse, forteller at kvaliteten er til stede.
– Når kan vi finne dine produkter i hylla på Vinmonopolet?
– Foreløpig er det ikke tema å begynne med salg. Aller først må jeg oppskalere produksjonen. Foreløpig er dette et lek-og-lær-opplegg. Først må jeg lære med å oppnå jevn kvalitet på et volum, sier Ole Albert.
Blir trygg av premiene
Foreløpig er det på hobbybasis, men resultatene i dette VM, tidligere konkurranser i Europa og Norge, forteller at ham at han begynner å få til jevn kvalitet. Tidligere i vinter presterte produkter fra Bugarden godt i den norske konkurransen til Hanen (en bransje- og markedsorganisasjon for alle virksomheter innen bygdeturisme og gårdsmat i Norge).
– Det gjør meg tryggere. Jeg har tro på at den måten vi gjør dette på, fører fram. Og jeg skjønner at vi begynner å få til dette bra. At produksjonen er bra og jevnt god. Så det er spennende å se om det er mulig å nå helt til topps!