(Østlendingen)

– Prioriteringen mellom ulike typer tiltak, samt fordeling av tiltaksplasser er ikke et ansvar for departementet. Det er delegert til Arbeids- og velferdsetaten (Nav). På denne bakgrunn takker arbeids- og inkluderingsministeren nei til et møte med Våler kommune.

Det er svaret fra departementet på brevet fra Våler-ordfører May-Liss Sæterdalen til departementet der hun ba om en forklaring på hvorfor Våler Vekst mister alle sine 10 AFT-plasser (arbeidsforberedende tiltak) fra 1. august.

– Dette er så viktig for Våler og mange som trenger hjelp til å komme seg videre i livet, at jeg ikke gir opp. Nav har sagt ja til å møte oss til dialog i løpet av denne måneden. Jeg krysser fingrene for at det kan bli avklaring og aller helst en mulighet til å bevare plassene på AFT, sier ordfører May-Liss Sæterdalen.

Mange trenger hjelp

Også i brevet til departementet understreket ordføreren at det er spesielle forhold når det gjelder både Våler og Solør ellers. Utenforskapet er stort. I Våler er 21,1 prosent av innbyggerne uføre.

– Har du noe håp om at det er mulig å endre vedtaket om nedleggelse av de 10 AFT-plassene?

– Vi må i alle fall prøve. Det er mange årsaker til at folk ikke på egen hånd klarer å ta seg tilbake i arbeidslivet. Hjelpeapparatet skal ikke være for dem som klarer å ordne slike ting selv, men for dem som ikke klarer det. Årsakene til at de ikke makter det, kan være så mange. Terskelen for å komme tilbake i jobb etter et langt opphold, kan være veldig høy for mange. De kommer ofte i en ond sirkel det er håpløst å ta seg ut av på egen hånd, sier Sæterdalen.

Hun og ledelsen ved Våler Vekst vil gjøre et skikkelig forsøk på å få Nav med på å endre vedtaket om nedleggelse av AFT-tilbudet, som er ett av flere tilbud ved Våler Vekst.

– Vi skal forklare dette ordentlig i møtet med Nav. Dette er en sak vi ikke kan gi oss på, sier Våler-ordføreren.

Da vil man blant annet vise til de veldig gode resultater man oppnår med personer på AFT-plass der en veldig høy prosent kommer seg ut igjen i arbeidslivet eller skolegang.

Hurdalsplattformen

Våler-ordføreren viser også til at det i Hurdalsplattformen blant annet står at regjeringen skal gjøre det lettere for flere å delta i opplæring og kompetansehevning. Det lokale Nav-kontoret skal være tilgjengelig kontaktsted for alle arbeids- og velferdsforvaltningens tjenester og bidra til at brukerne får tilbud om helhetlig oppfølging.

– Det står også at regjeringen vil styrke arbeidsmarkedstiltakene betydelig slik at en større andel av de som står utenfor arbeidslivet kan kvalifisere seg for det. Da må det være mulig å gjøre det på et sted der de det gjelder føler seg trygge og hjemme, sier Sæterdalen.

– Dette er noe vi må prate om og synliggjøre i enhver sammenheng. Og det er en sak vi ikke bare kan gi opp. Det er det tverrpolitisk enighet om i Våler, sier ordføreren og minner om at et enstemmig formannskap stilte seg bak brevet til departement og minister.