(Østlendingen)

(Gudbrandsdølen Dagningen / Østlendingen) Saken om skolenedleggelse har satt sinnene i kok hos mange, blant annet i Solør.

Her gikk ett par tusen sinte sulunger i tog nylig, for å protestere mot nedleggelsen av to videregående skoler i Åsnes.

Her har Tom Stræte Lagergren, bedre kjent som Matoma, markert seg kraftig.

– Ungdom og barn er hjertet og sjela i samfunnet. Tar du skolen ut av et lokalsamfunn, da dør den bygda, sier han.

Også hos ordføreren i Lom koker det om dagen. I mandagens kommunestyremøte var det en rolig og tydelig ordfører som kom med noen oppsiktsvekkende uttalelser.

Ifølge ordfører Frisvold skal fylkesordfører Thomas Breen (Ap) ha vært på besøk hos ordføreren i Dovre, der han hadde fått overlevert et A4-ark med argumentasjon.

– Fylkesordføreren laget papirfly av arket uten å lese det, la det igjen og reiste. Det sier litt om arrogansen, så for min del er det nå full krig. Det er min konklusjon på slik oppførsel, fastslo Frisvold.

Her er utdrag av det han sier i møtet, og som kan høres på videoen som er klippet fra sendingen fra kommunestyremøtet øvest i saken:

– (...) Så for min del så er det erklært full krig. Og det betyr at vi behøver ikke være saklige lenger. Det betyr at vi kan gå etter person. Det betyr at alt er lov. Det er min konklusjon på sånn oppførsel. Og jeg vil jobbe etter det framover. Jeg har kontakta journalister for å be dem grave rundt fylkestingsmedlemmer fra Arbeiderpartiet, Høyre og MDG. Vi skal ha opp all mulig dritt. Får jeg dokumentasjon, så bruker jeg det, og kjører med det. Sånn er stoda. Det er krig. Så har dere noe som jeg kan bruke, så setter jeg pris på å få det. For det er jo helt tydelig at saklig argumentasjon ikke når fram.

Gudbrandsdølen Dagningen har foreløpig ikke fått tak i Frisvold mandag kveld.

Magne Vorkinn (Sp) sier følgende til GD på sms mandag kveld:

«Skolesaka er den viktigste saka som er oppe til behandling i Fylkestinget på lang tid. Det blir total avsporing av saka å fokusere på personer. Eg ynskjer ikkje å bidra til det. Utover det har eg ingen kommentar».

– Blir mest trist

Til VG sier Fylkesordfører Breen mandag kveld:

– Jeg blir vel mest trist av det Frisvold her sier. Dette et så antidemokratisk som det får blitt og at man bruker begrepet krig i en legitim politisk debatt, er noe jeg tar sterkt avstand fra, skriver Breen i en e-post til VG.

– Det har lenge vært en personfokusert debatt hvor jeg har vært gjenstand for den oppmerksomheten. Den siste tiden har dette også rammet mange andre i Fylkestinget. Jeg syns det er usigelig trist. Vi sliter med å rekruttere til de politiske vervene, dette blir enda vanskeligere når ordføreren i Lom går over alle støvleskaft med slike trusler, skriver Breen og legger til:

– Vi må passe på demokratiet vårt, det ansvaret må særlig vi politikere ta.

Husker ikke papirfly

Breen svarer dette om historien med papirfly til GD.

– Jeg har også hørt dette, og blitt spurt om det før. Jeg spurte fylkesdirektøren (Tron Bamrud red.anm.), som også var med i møtet, om jeg hadde brettet papirfly? Han sier at han ikke husket det. Det kan være at jeg bretta arket, og at jeg ga det til fylkesdirektøren eller la det ned i veska mi på kontoret der. Jeg husker det faktisk ikke. Vi hadde møter med alle ordførerne i Norddalen. Jeg klarer ikke å huske alt som skjedde på møtene. Det jeg kan huske er at Vorkinn hadde tydelig budskap om å bevare skolen på Dombås og jeg hadde et tydelig budskap om at vi må gjøre noe med skolestrukturen, sier Breen om episoden.

Han hadde forventet at det skulle storme rundt skolesaken, men ikke at den skulle få slike dimensjoner. Utspillet fra ordføreren i Lom topper alt så langt sier han.

– Det er det mest antidemokratiske jeg har hørt fra en politiker i en norsk sammenheng. Norge står foran en heftig omstilling de nærmeste årene. Om få år kommer vi blant annet til å doble andelen av voksne mennesker over 80 år. Om dette blir malen på å møte omstilling framover så blir det helt umulig. Jeg opplever at det har vært ensidig spinn på å lage mest mulig usikkerhet og mest mulig press først mot meg og etter hvert alle representantene på fylkestinget.

Opp mot 1000 henvendelser på ett døgn

Han forteller at han enkelte døgn har mottatt opp mot 1000 henvendelser. Presset har vært enormt. Det har også smittet over til mange av hans kolleger i fylkestinget.

– Jeg har også fått mange støttemeldinger, men det er få som tør å gå ut og mene noe på tvers av det som tar fokus i det offentlige rommet slik klimaet er nå. Vi har en ganske fersk KS-rapport som forteller om stort frafall fra politisk arbeid på grunn av press. Utspill som vi ser i kveld er svært skadelig for demokratisk aktivitet i fortsettelsen, sier han.

Han mener det som skjer nå er elendig reklame for innlandet.

– Jeg nekter å ta på meg ansvar for utspill i den gata til det Frisvoll kommer med i kommunestyremøtet. Det er ekstremt antidemokratisk, gjentar han.

– Hele samfunnet vårt er i høgspenn

Hanna Flækøy Skjåkødegård, grunnlegger av TAFI - Tverrfaglig arbeidsgruppe for framtidsskolen i Innlandet, sier til GD at uttalelsene fra Frisvold er en uheldig avsporing.

– Det er mye følelser i sving i Lom i kveld, hele samfunnet vårt er i høgspenn. Dette er en vond prosess å stå i, lokalsamfunnene føler seg maktesløse. Samtidig så endrer ikke sterke følelser fakta. Utspillet fra ordfører Frisvold er ikke et frikort for å dra debatten bort fra faktiske forhold og over på debattklima. Fakta og forskning viser at distriktsskolene har livets rett, kampen for ungdommen vår sin skolehverdag fortjener ikke å drukne i krigsretorikk, sier Skjåkødegård.

Kommunestyrerepresentantene for Lom Sp tar avstand fra uttalelsene til ordførar Kristian Frisvold i kveldens kommunestyremøte. Gruppeleder Magnus Bø sier følgende:

– Debatten om skolestruktur i Innlandet har handlet om sak og det skal den også i fortsettelsen. Tirsdag skal mange ungdommer og voksne til Hamar for å ha en fredelig demonstrasjon. Budskapet er at distriktsskoler må bestå!

Også Lomslista tar avstand fra uttalelser ordfører i Lom kom med på kommunestyremøtet mandag. –Vi støtter ikke personangrep, sier de i en pressemelding.

LES OGSÅ: